О Стевану Јаковљевићу

Stevan Jakovljevic 170x290Наша школа носи име великана Стевана Јаковљевића. Он је био угледни писац, научник и професор Универзитета у Београду.

Стеван Јаковљевић је рођен 7. XII 1890. године у Књажевцу, а умро је 2. XI 1962. године у Београду. Од 1922. године предаје биологију на Филозофском факултету,најпре као асистент и доцент, а потом као ванредни (1934) и редовни професор (1938). Др Стеван Јаковљевић (доктор биолошких наука) објавио је следећа стручна дела: "Студије о биљном свету Преспанског језера", "Макрофитска вегетација Охридског језера" и "Систематика лековитог биља".

У Првом светском рату учествовао је као официр српске војске, а за време Другог светског рата најпре је депортован у италијански заробљенички логор, а затим у немачки. На срећу, преживео је!


Структура школе

Основна школа „Стеван Јаковљевић“, Параћин, има редовна одељења у Матичној школи, као и у издвојеним одељењима у Главици и Давидовцу. У оквиру школе ради и Одељење за децу са посебним потребама.

Матична школа ради од 1963. године, а издвојена одељења знатно су старија. Наиме, школа у Главици постоји од 1922. године, а школа у Давидовцу од 1930. године. Обе сеоске школе, пошто су изгубиле статус самосталних просветних установа, најпре су припадале Основној школи „Ђура Јакшић“ у Параћину, а 1967. године припојене су Основној школи „Стеван Јаковљевић“, пошто су јој територијално ближе.

Прве четири године од оснивања, основна школа "Стеван Јаковљевић" радила је у згради параћинске Економске школе, а 1967. године је добила своју зграду.