О Стевану Јаковљевићу

Stevan Jakovljevic 170x290Наша школа носи име великана Стевана Јаковљевића. Он је био угледни писац, научник и професор Универзитета у Београду.

Стеван Јаковљевић је рођен 7. XII 1890. године у Књажевцу, а умро је 2. XI 1962. године у Београду. Од 1922. године предаје биологију на Филозофском факултету,најпре као асистент и доцент, а потом као ванредни (1934) и редовни професор (1938). Др Стеван Јаковљевић (доктор биолошких наука) објавио је следећа стручна дела: "Студије о биљном свету Преспанског језера", "Макрофитска вегетација Охридског језера" и "Систематика лековитог биља".

У Првом светском рату учествовао је као официр српске војске, а за време Другог светског рата најпре је депортован у италијански заробљенички логор, а затим у немачки. На срећу, преживео је!

Поред научног рада, бавио се и књижевношћу. Дела су му мемоарског и аутобиографског карактера. Године 1937. објавио је чувену "Српску трилогију" (Деветсточетрнаеста, Под крстом и Капија слободе). У њој је приказао драму српског народа у Првом светском рату. Захваљујући овој књизи, постао је један од најпопуларнијих српских писаца између два рата. Уз то, објавио је и следећа дела: „Смена генерација“ (1939), „Велика забуна“ (1952) и „Ликови у сенци“ (1958). Колико је мени познато, осим наше школе, име Стевана Јаковљевића носи још само Гимназија у Власотинцу. Наравно, за Дан школе "Стеван Јаковљевић" у Параћину узет је пишчев рођендан (7. децембар). Сваке године ученици и наставници свечано га прослављају.

И сестра Мирјана Јаковљевић (Мир-Јам), својевремено учитељица у Кривом Виру, била му је књижевница. По њеном роману „Рањени орао“ снимљена је истоимена ТВ серија.
(Текст о Стевану Јаковљевићу на Википедији можете видети кликом на овај линк)